Specialist Brandveiligheid Milieu | 36 uur | Eindhoven

Wil jij je sterk maken voor een veilige regio? Kun jij bijdragen aan verbinding tussen VRBZO en de samenleving? En heb jij affiniteit of interesse op het gebied van (brand)veiligheid en/of milieu? Als je veiligheid een interessant onderwerp vindt, zijn wij op zoek naar jou! VRBZO heeft veel aspecten op het gebied van veiligheid in huis en volop mogelijkheden om je kennisgebied te verbreden.

Functie-omschrijving

Een groot gedeelte van je werktijd breng je door op kantoor. Je beoordeelt de aanvragen van bedrijven voor een milieuvergunning of een wijziging in die vergunning. Dat doe je aan de hand van rapporten, (bouw)tekeningen, etc. Je kijkt dan o.a. naar de brandveiligheid van het gebouw, of de gevaarlijke stoffen conform de regelgeving zijn opgeslagen, of de brandweer veilig kan optreden bij een incident. Je kijkt ook naar de omgeving: hoe ziet de omgeving eruit? Wat is het effectgebied bij een incident? Welke scenario’s kunnen zich voordoen? Je overlegt veel met je collega’s van de afdelingen Omgevingsadvisering, Objectadvisering en Planvorming. Daarnaast werk je veel samen met Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Om een situatie beter te kunnen beoordelen, ga je soms zelf naar een bedrijf toe. En je vergezelt regelmatig de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant wanneer zij de vergunning gaan toetsen.

Een ander onderdeel van je werk is het ontwikkelen van nieuwe projectmatige werkzaamheden zoals vergelijkbaar recent de pilot Alert4Omgevingen (bedrijventerrein Helmond) is gestart. En je bent continue bezig met het bouwen en onderhouden van een netwerk rondom risico relevante bedrijven. Ook toets je of vuurwerk bij evenementen conform het Vuurwerkbesluit wordt opgeslagen en afgestoken. Je beoordeling hierbij is van een aantal factoren afhankelijk, zoals het weer, eventuele risicovolle objecten in de omgeving (bijvoorbeeld een tankstation), de bereikbaarheid voor de brandweer en de aanwezigheid van bluswater in de nabije omgeving.

Wie zijn wij?

Werken bij Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost betekent werken aan veiligheid. Wij zijn er voor alle 21 gemeenten in onze regio. We voeren voor hen taken uit op het gebied van brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, crisisbeheersing en rampenbestrijding. We zijn daarmee een onmisbare schakel in de fysieke veiligheid van inwoners van Zuidoost-Brabant.

We zijn een organisatie waar ‘zorg voor veiligheid’ de drijfveer is. Onze cultuur is informeel, maar professioneel. Je krijgt een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid met veel ruimte voor het zelfstandig uitvoeren van je functie en verbreden van je kennis, ook buiten je functiegrenzen. Je krijgt leuke collega’s die vol energie staan en gaan voor hun vak.

Afdeling Omgevingsadvisering

De vacature van Specialist Brandveiligheid Milieu is vacant binnen de afdeling Omgevingsadvisering, onderdeel van de sector Risico- en Crisisbeheersing. Je komt te werken in een team waar vroegtijdige, structurele aandacht voor (integrale) veiligheid en het zoveel mogelijk structureel voorkomen van onveilige situaties de belangrijkste taken zijn.

Je hebt als Specialist Brandveiligheid Milieu één collega in dezelfde functie en acht collega’s die zich bezighouden met andere aandachtsgebieden, zoals externe veiligheid, bedrijfsbrandweer, brandveilig leven en risicocommunicatie. De afdeling wordt ondersteund door een administratief medewerker en rapporteert aan het afdelingshoofd Omgevingsadvisering. 

Wat maakt deze functie zo interessant?

Je bent een belangrijke schakel tussen veel partners. Wanneer je iets ontdekt waar je verbetering kunt realiseren op het gebied van veiligheid, dan geeft dit energie. Je hebt de vrijheid om zelf op zoek te gaan naar kansen om je breder te oriënteren, door bijvoorbeeld mee te gaan met een toezichthouder omgevingsdienst om te bekijken wat er met je advies is gedaan. Het is belangrijk om buiten de kaders te kunnen denken en het grote plaatje te zien, dit maakt het werk extra interessant.

Welke andere verantwoordelijkheden heb je nog? 

 • Je bent verantwoordelijk voor het in onderlinge afstemming (mede) opstellen van (Brabantse) dienstverleningsovereenkomsten en werkwijzen;
 • Je treedt op als projectleider of projectmedewerker bij projecten;
 • Je ontwikkelt ‘best practices’, omdat de wetgeving of richtlijnen nog niet zijn afgestemd op nieuwe technologieën;
 • Je draagt bij aan het goed op elkaar laten aansluiten van (digitale) informatie uit de diverse processen.

Wat vragen wij van je?

Je bent vaardig in het leggen en onderhouden van contacten en zoekt actief de samenwerking op met in- en externe contacten omtrent de thema’s brandveiligheid en milieu. Je bent vaardig in het signaleren en inhoudelijk analyseren van ontwikkelingen en risico’s en vaardig in het opstellen van adviesrapporten. Je adviesvaardigheden zijn sterk ontwikkeld en bij het geven van advies ben je resultaatgericht en overtuigend.

 • Je hebt minimaal een relevante HBO-opleiding afgerond (bijv. in de richting integrale veiligheid of chemie);
 • Je hebt algemene kennis en/of interesse in brandpreventie en milieukunde;
 • Indien je nog niet over specifieke kennis beschikt, heb je de juiste drive om je vanuit oprechte interesse verder te ontwikkelen binnen het vakgebied (je bent verplicht tot het volgen van de opleiding Specialist Industriële Veiligheid (SIV) of Fire Safety Engineering;
 • Wanneer de mogelijkheid zich voordoet, ben je in de toekomst bereid om een operationele piketfunctie te vervullen.

Wat bieden wij? 

 • Je krijgt eigen verantwoordelijkheid met ruimte voor eigen ideeën en creativiteit;
 • Een aanstelling met een proefperiode van een jaar met uitzicht op een vaste aanstelling in de functie;
 • Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, minimaal € 2.484 bruto per maand in de aanloopschaal 8 tot maximaal € 4.048 bruto per maand, in de functionele schaal 9 (norm 1 oktober 2020) bij een 36-urige werkweek. Bij goed functioneren is op langere termijn uitloopschaal 10 bereikbaar € 4.494;
 • Vergoeding voor bereikbaarheid t.b.v. de opschalingsfunctie;
 • Je krijg daarnaast een Individueel Keuze Budget van 17,05 % van je jaarsalaris, dat je naar eigen inzicht kunt besteden;
 • Er is ruimte voor ontwikkeling en opleiding;
 • Je werktijden kun je voor een deel zelf bepalen.

Wil je reageren?

Wij kijken uit naar jouw cv met begeleidende brief.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Eurydice van Vliet, afdelingshoofd Omgevingsadvisering (040-2203698). Voor informatie over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Rianne Grooten, HR-adviseur (06-11 23 5871).

Solliciteren kan tot en met 25 februari 2021 door je CV en motivatiebrief in te sturen via de sollicitatiebutton. De gesprekken worden gehouden op 9 maart 2021.

Wervingsbeleid/voorrangsbeleid

Deze vacature is gelijktijdig in- en extern gepubliceerd. Interne kandidaten genieten bij vergelijkbare geschiktheid de voorkeur.

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure. 

Voor indiensttreding wordt er een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

You may also like...

Reacties gesloten.