Adviseur natuur | 36 uur | Utrecht

Ben jij de adviseur natuur die graag zijn tanden zet in complexe adviezen binnen het dynamische stikstofdossier en kun jij goed schakelen tussen beleid en uitvoering? Dan is BIJ12 op zoek naar jou!

Functie-omschrijving

BIJ12 werkt voor provincies en brengt kennis en informatie bijeen over het landelijk gebied en de fysieke leefomgeving in Nederland. Wij zorgen voor uniformiteit in informatievoorziening en de uitvoering van provinciale regelingen. BIJ12 ondersteunt provincies bij hun werk op het gebied van natuur en informatiesystemen en is onderdeel van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Meer informatie.

Over het Expertiseteam Stikstof en Natura 2000

Het Expertiseteam Stikstof en Natura 2000 ondersteunt provincies bij de uitvoering van het stikstofbeleid op het gebied van beleidsontwikkeling, vergunningverlening, natuur(herstel) en monitoring. Met onze werkzaamheden ondersteunen wij de Interprovinciale Programmaorganisatie Stikstof (IPS) en het Programma Natuur. We werken nauw samen met andere units binnen BIJ12, onze collega’s van het IPO, de provincies en het RIVM. Wij zijn een multidisciplinair team van ruim dertig enthousiaste en gemotiveerde medewerkers en vinden professionaliteit en een open, gezellige werksfeer belangrijk.

Programma Natuur

Het Programma Natuur is een samenwerking tussen provincies en het Rijk en draagt eraan bij dat de Nederlandse natuur in de toekomst in een blijvend goede staat verkeert. De focus ligt op vermindering van de negatieve gevolgen van overmatige stikstofdepositie op de natuur. Hiervoor nemen provincies maatregelen in provinciale gebiedsprocessen en Natura 2000-beheerplannen. Voor deze processen haal jij als adviseur natuur samen met je collega’s de wensen op bij provincies en vertaal je deze naar instrumenten ter ondersteuning van deze processen. Denk aan data- en informatievoorziening en concrete adviezen. Je organiseert of zit project- of werkgroepen voor om tot de gewenste gezamenlijke aanpak te komen. Tegelijkertijd blijft het Programma Natuur in ontwikkeling en biedt dit ruimte voor jou om invulling te geven aan de bijdrage van BIJ12.

Dit ga je doen:

Als adviseur natuur overzie je het hele stikstofdossier inclusief het Programma Natuur.
Je onderhoudt proactief je netwerk binnen de provincies, met de collega’s van de Interprovinciale Programmaorganisatie Stikstof/Programma Natuur en relevante andere stakeholders. Je adviseert provincies over de ontwikkelingen en informatie(voorziening) op het vlak van natuur. Ook ondersteun je bij de totstandkoming van rapportages. In de interbestuurlijke samenwerking met het Rijk en andere decentrale overheden vertegenwoordig je de provincies. Je coördineert de inbreng van provincies ter ondersteuning van het Programma Natuur. Daarnaast fungeer je als voorzitter of (deel)projectleider voor één of meerdere projecten van provincies binnen het programma. Je vertaalt de inhoud makkelijk door naar plannen van aanpak, adviezen en andere producten ter ondersteuning van besluitvorming op het vlak van monitoring en data. Ook signaleer je ontwikkelingen op aanpalende dossiers en vertaalt deze door naar implicaties voor het stikstofdossier. Binnen het Expertiseteam ben je sparringpartner voor collega’s. Je signaleert kansen om de dienstverlening van het team te verbeteren en werkt deze ook uit. Af en toe geef je voorlichting en verzorg je presentaties op onze campus. Voor onze helpdesk ben je backofficeadviseur op het vlak van natuur. Wanneer het nodig is ben je breder inzetbaar binnen het expertiseteam.

Wat breng je mee?

 • Wo-werk- en -denkniveau op het vlak van natuur- en landschap. Kennis van en ervaring met het werken in een beleidsmatige omgeving is daarbij een pre.
 • Gevoel voor de relevante wet- en regelgeving en de doorvertaling daarvan naar de uitvoeringspraktijk.
 • Goed organiserend vermogen.
 • Kennis van methoden en technieken voor monitoring, informatiebeheer en uitwisseling of je hebt hier affiniteit mee.
 • Sterk in helder en bondig schrijven én in mondeling presenteren.
 • Je werkt graag samen en in teamverband en je bent een echte netwerker.
 • Je bent bekend met of hebt gevoel voor de wet- en regelgeving rondom het stikstof- en natuurdossier.

Wat bieden wij jou?

 • Een dienstverband van een jaar met de mogelijkheid om dit om te zetten in een vast dienstverband bij goed functioneren.
 • Een uitdagende functie in een energieke, flexibele en jonge werkomgeving voor 36 uur per week (1 fte).
 • Een salaris van minimaal € 3.506,28 en maximaal € 5.008,99 per maand (afhankelijk van ervaring, salarisschaal 11 cao Provincies) op basis van 36 uur per week.
 • Naast je salaris een individueel keuzebudget (IKB) van circa 22%. Dit is inclusief o.a. 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Het IKB kan maandelijks worden uitgekeerd of worden gespaard. Je kunt het ook met voordeel inzetten voor bepaalde aankopen zoals een fiets, opleiding of thuiswerkplek.
 • Een volledige vergoeding voor woon-werkverkeer op basis van ov.
 • Een telefoon en laptop van BIJ12.
 • Een persoonlijk ontwikkel budget van € 5.000,- per 5 jaar.
 • Een moderne en open werkomgeving op loopafstand van Utrecht Centraal Station.
 • In verband met de coronamaatregelen volgen we het advies van de overheid en werken alle collega’s op dit moment tot nader orde zoveel mogelijk vanuit huis.

Reageren op deze functie?

Herken je jezelf in het profiel en competenties en denk je een goede invulling te geven aan deze functie? Stuur dan je motivatiebrief én je cv naar HR via vacature@bij12.nl of solliciteer via het sollicitatieformulier. Doe dit uiterlijk op 30 mei 2021.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Tjeerd (unitmanager Expertiseteam Stikstof en Natura 2000) op telefoonnummer 06 – 10 40 73 65 of 085 – 48 62 222. Kijk voor meer informatie over werken bij onze organisatie op onze website.

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern geplaatst. Bij gelijke geschiktheid wordt voorrang gegeven aan een interne kandidaat.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

You may also like...

Reacties gesloten.