Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving | 32-36 uur | Haarlem

Een gezonde fysieke leefomgeving voor alle mensen in Noord-Holland. Wanneer voelt het oké en wat kan iemand horen, ruiken, zien?

Functie-omschrijving

De provincie heeft een verantwoordelijkheid voor het schoonhouden van het milieu, bijvoorbeeld via vergunningverlening, handhaving en toezicht. Dit doen we samen met de Omgevingsdienst. Maar de opgave gaat veel verder. Samen met onderzoekers, bedrijven, bewoners en gemeenten werken we in de geest van de Omgevingswet aan een gezonde leefomgeving. Heb jij daar creatieve ideeën voor? Jij bouwt een netwerk op, je brengt in kaart wat er speelt en vertaalt dit naar bruikbare strategische beleidsadviezen. Het is één van de beleidsdossiers waar we als team het provinciebestuur over adviseren.

Jouw baan

Jouw werkzaamheden liggen op het snijvlak van leefbaarheid, gezondheid en milieu. Je krijgt een belangrijke plek in het programma Gezonde Leefomgeving. Hierin zie je de milieuthema’s die we oppakken, er zijn stimuleringsmaatregelen en er zijn afspraken zoals het Schone Luchtakkoord. Een vernieuwend project is Hollandse Luchten, waarin we met inwoners meetgemeenschappen opzetten. Gemeten wordt o.a. fijnstof en stikstofdioxide. De gesprekken over hun gezonde leefomgeving staat centraal in dit project. Met gemeenten werken we aan een aanpak waarmee de opgave voor een gezonde leefomgeving een plek krijgt in omgevingsplannen. Ingewikkeld, want de opgave schuurt soms met andere belangen, zoals economie, energietransitie en bereikbaarheid. Zo werk je aan interessante dossiers die volop in de publieke en politieke belangstelling staan. Denk aan gezondheidsaspecten nabij Tata Steel, geluidhinder van windmolens en hittestress in woonwijken. Daarnaast werk je samen met collega’s aan beleidsdossiers binnen de milieuportefeuille.

Het programma Gezonde Leefomgeving is in ontwikkeling en daarom valt er veel te verkennen en uit te werken. Dat is juist het leuke: je krijgt de vrijheid om per beleidsdossier de koers uit te zetten én uit te voeren. Jouw doel: de bestuurders met gefundeerde adviezen, opties en scenario’s ondersteunen bij de besluitvorming. Je zorgt dus dat je weet wat er speelt en neemt het initiatief bij nieuwe ontwikkelingen. Als ervaren beleidsadviseur ben je breed inzetbaar op het thema gezonde leefomgeving en heb je het overzicht over meerdere dossiers. Je helpt collega’s die met specifieke dossiers en kennis aan de slag zijn om koers te bepalen. Het bedenken van de juiste strategie en/of procesaanpak is jou niet vreemd. De opgave voor een gezonde fysieke leefomgeving kan slagen als andere beleidsdossiers hierin meebewegen. Denk aan mobiliteit, ruimtelijke ordening en wonen. Hiervoor onderhoud je contact met collega’s binnen de provincie en ook met gemeenten, GGD’s, onderzoeksinstellingen en het Rijk.

Als beleidsadviseur krijg je op dit gebied te maken met uiteenlopende belangen en maatschappelijke debatten. Soms gaat het om een lobby richting het Rijk of Europa, of juist om het bij elkaar brengen van regionale partijen als gemeenten. Soms zijn de inwoners van Noord-Holland nadrukkelijk betrokken en zorgen we voor goede participatie. Jij overziet het hele speelveld, vertegenwoordigt de provincie en weet draagvlak te creëren. Je bent een belangrijke speler binnen het team en steun voor de programmamanager Gezonde Leefomgeving.

Dit bieden wij 

 • Een bruto jaarsalaris tussen € 58.682 en € 83.831 (schaal 12) op basis van 36 uur per week. Dit is inclusief het Individueel Keuze Budget van ongeveer 22% van je bruto maandsalaris, dat je onder meer kunt inruilen voor extra vrije dagen.
 • Een opleidingsbudget van € 5.000, – per vijf jaar.
 • Een goede pensioenregeling waaraan de provincie meebetaalt.
 • Een volledige vergoeding van woon-werkverkeer en dienstreizen bij gebruik van ov.
 • Veel vrijheid, flexibiliteit en verantwoordelijkheid: je kiest zelf waar en wanneer je werkt. Wil je minder werken? In overleg is veel mogelijk.
 • Een jaarlijkse salarisverhoging van 3%, tot aan het einde van je schaal.
 • Een baan op onze eigentijdse locatie in het centrum van Haarlem, met dynamische werkplekken: van stiltezone tot ontmoetingsplein met koffiebar.

En dat is nog niet alles. Lees op www.noord-holland.nl/werkenbij waar je als collega bij Noord-Holland verder op kunt rekenen.

Hier ga jij werken

Bij de provincie Noord-Holland werk je aan de toekomst. Elke dag opnieuw zet je je samen met 1.400 collega’s in voor een mooie, plezierige en veilige woon- en werkomgeving voor ruim 2,5 miljoen Noord-Hollanders. Daarbij gaat het er innovatief aan toe. We stimuleren en faciliteren smart mobility, de energietransitie, grootschalige natuurontwikkeling en de nieuwste technologieën zoals slimme apps. En ook jóuw toekomst staat bij ons centraal. Je krijgt alle ruimte om te kiezen welke kant je op wilt en om je ambities waar te maken. Wij ondersteunen je hierbij. Bijvoorbeeld met een ruim opleidingsbudget en de mogelijkheid om, in overleg, tijdelijk in een ander project te duiken of een initiatief te starten.

Als beleidsadviseur maak je deel uit van de sector Omgevingsbeleid. Het leuke is: wij zijn volop in ontwikkeling. Er komen in korte tijd veel nieuwe mensen bij. Een mooie kans voor jou om proactief en naar eigen inzicht je functie en plek binnen de sector in te vullen. In het team Leefbaarheid werk je samen met elf collega’s aan allerlei milieuonderwerpen en je draagt bij aan het ambitieuze vierjarige programma Gezonde Leefomgeving.

Dit ben jij

 • Innovatief: je denkt out-of-the-box en weet op die manier de samenwerking tussen beleid en uitvoering te verbeteren.
 • Verbindend: je vindt het leuk om op verschillende niveaus te schakelen, partijen met elkaar te verbinden en belangen te overbruggen.
 • Omgevingsbewust: je voelt goed aan wat er buiten en binnen de provincie speelt en daarmee binnen de organisatie nodig is voor het behalen van een resultaat en weet hierover de juiste informatie op te halen en te delen binnen het team.
 • Gericht op samenwerking en in staat om een dilemma integraal te beschouwen, breder dan het eigen vakgebied. Je hebt ervaring met werken in projecten en programma’s en het adviseren van het bestuur.

Verder heb je:                                

 • WO-opleidings/denk-niveau
 • Minimaal vijf jaar relevante werkervaring.
 • Ervaring met werken in een netwerkomgeving met meerdere partijen die verschillende belangen hebben.
 • Inzicht in en ervaring met het functioneren van het openbaar bestuur en de provinciale organisatie en besluitvormingsprocessen. Je weet hoe beleid gemaakt wordt en wat er nodig is voor goede advisering van het politiek-bestuur.
 • Analytisch vermogen en in staat onderzoeken met technische aspecten te kunnen lezen en beoordelen 

Word onze nieuwe collega

Reageer voor 31 juli 2021 via de sollicitatiebutton. Wij ontvangen graag jouw reactie met een actueel cv en motivatiebrief ter attentie van Tom Smeelen, sectormanager Omgevingsbeleid. Wil je eerst meer informatie over de functie? Bel of app dan met Tom via 06-18 60 93 92. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij Servicedesk Info Personeel, via 023 – 514 56 06.

Goed om te weten 

 • In verband met de coronamaatregelen werken we voorlopig nog veel vanuit huis. Uiteraard helpen we je om je thuiswerkplek zo goed mogelijk in te richten. De kennismaking en je eerste werkdag vinden wel plaats op ons kantoor in Haarlem.
 • Wij werken voor alle Noord-Hollanders. En dat kunnen we het beste doen als wij een afspiegeling vormen van de bevolking van de provincie. Daarom streven wij naar diversiteit in onze teams.
 • Voor een baan bij de provincie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

You may also like...

Reacties gesloten.