Wetenschappelijk medewerker Innovatieve Milieumonitoring | 32-36 uur | Bilthoven

Ben je toe aan een baan met impact; het verschil maken voor de vragen van morgen op gebied van milieukwaliteit en wil je je wetenschappelijke achtergrond daarvoor inzetten, dan komen we graag met je in contact!

Functie-omschrijving

De afdeling Onderzoek en Innovatie Milieukwaliteit (OIM) richt zich op de vernieuwing van het werkveld milieukwaliteit. Belangrijke aandachtsgebieden zijn innovatie van de monitoring van milieukwaliteit, ontwikkeling van data science expertise en citizen science. We zetten onze expertise in voor integrale milieuvraagstukken rond gezonde stedelijke en landelijke leefomgeving, klimaat en gezondheid en hebben daarbij steeds oog voor de betekenis van milieukwaliteitsdata voor verschillende stakeholders. Welke maatregelen leiden bijvoorbeeld tot verduurzaming en een gezonde leefomgeving? Welke (lokale) beleidsmaatregelen kunnen we ontwikkelen voor adaptatie en mitigatie van klimaatverandering in combinatie met betere milieukwaliteit? Hoe kunnen we samen met burgers de milieukwaliteit real-time monitoren en managen en hoe draagt monitoring bij aan productieve dialogen tussen stakeholders in het landelijk gebied? Op die manier draagt de afdeling Onderzoek en Innovatie Milieukwaliteit bij aan een betere kwaliteit van het leefmilieu.

Doel van de functie

Overheden, burgers en bedrijven hebben behoefte aan meer kennis en inzicht over de milieukwaliteit in de leefomgeving. Sensoren bieden in aanvulling op referentiemetingen en satellietwaarneming ‘real time’ en ‘locatiespecifiek’ inzicht. De Afdeling OIM heeft veel ervaring met toepassen van sensoren. Die kennis gebruiken we om de inzichten uit de referentiemetingen te preciseren, of om op locaties samen met overheden, burgers en bedrijven te zorgen voor real time en locatie specifieke kennis. Zo testen en onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheden voor gebruik van sensoren voor metingen aan ammoniak, fijnstof, geluid, fosfaat in bodem, water en lucht.

Als Wetenschappelijk medewerker Innovatieve Milieumonitoring werk je binnen de afdeling Onderzoek en Innovatie Milieukwaliteit (OIM) mee aan de inhoudelijke vernieuwing van het centrum Milieukwaliteit van het RIVM. Je verkent in projecten de mogelijkheden en beperkingen van sensoren voor het meten van milieukwaliteit. Je komt met vernieuwende en creatieve ideeën om de potentie van deze monitoringtechnieken maximaal te benutten waarin je niet terugdeinst om nieuwe ideeën in te brengen.

Wat ga je doen:

Jouw werkzaamheden zullen zich concentreren op het inbrengen van expertise, kennis en vernieuwende ideeën ten behoeve van meerdere projecten in stedelijk en landelijk gebied. Je bent een drijvende kracht op basis van je wetenschappelijke en technische achtergrond;
Je werkt nauw samen met een team van datascientists, modelleurs en andere professionals binnen en buiten het RIVM en houdt je bezig met ontwerpen van meetplannen, ontwikkelen van kalibratie algoritmen, analyseren van meet- en modelgegevens, wetenschappelijk publiceren, begeleiden van junioren en PhD’s;
In voorkomende gevallen fungeer je als (deel)projectleider en stuur je mensen aan voor uitvoering van werk met bijbehorende verantwoordelijkheden;
Je thuisbasis wordt de afdeling Onderzoek en Innovatie Milieukwaliteit. Vandaaruit werk je met collega’s binnen het Centrum of breder binnen RIVM en daarbuiten aan projecten.

Unieke karakter van deze positie

In ons centrum werken we wetenschappelijk state of the art. We zijn erop gericht dat modellen, metingen en berekeningen robuust en betrouwbaar zijn. Je bent een drijvende kracht op basis van je wetenschappelijke en technische achtergrond. We werken samen met universiteiten, kennisinstellingen en hogescholen en participeren in Europese projecten en netwerken. Als wetenschappelijk medewerker Innovatieve Milieumonitoring participeer je namens het RIVM in die netwerken en projecten. In veel projecten werken we ook samen met burgers, bedrijven en regionale overheden. Zo houden we zicht op en dragen we bij aan innovaties in de milieumonitoring. Een dynamisch veld waarin jij een spilpositie kunt gaan innemen voor het RIVM.

De zorg voor morgen begint vandaag

Wil jij hieraan bijdragen in de functie van wetenschappelijk medewerker? Stuur dan je sollicitatie aan Astrid Souren, Hoofd Afdeling Onderzoek en Innovatie Milieukwaliteit. Heb je eerst nog vragen over deze vacature, dan kun je Astrid bereiken op 06- 31 11 56 39.

Functie-eisen

Dit neem je mee:

 • Een gedegen natuurwetenschappelijke opleiding met experimenteel karakter (Experimentele Natuurkunde, Scheikunde of aanverwant) of je bent gepromoveerd op een relevant onderwerp en je hebt ervaring met wetenschappelijk publiceren;
 • Door opleiding en werkervaring bekend met het meten van milieustoffen. Ervaring met inzetten van sensoren in verhouding tot andersoortige monitoringdata en satellieten is een pre. Je hebt de ambitie je te ontwikkelen tot expert en vernieuwer voor de inzet van sensoren;
 • Ervaring met het verwerken van grote en verschillende soorten datasets en je bent in staat sensordata te combineren met data uit andere bronnen zoals satellieten of meetnetten;
 • Je hebt affiniteit met citizen science;
 • Ervaring met begeleiding van Masterstudenten of PhD’s is een pré;
 • Je bent nieuwsgierig, enthousiast en toe aan een baan met impact voor de vragen van morgen en van lokaal tot internationaal op gebied van milieukwaliteit;
 • Je bent creatief, vindingrijk en initiatiefrijk en weet mensen mee te nemen. Je werkt graag in teams samen waarin je niet terugdeinst om nieuwe ideeën in te brengen;
 • Je bent vertrouwd met wetenschappelijke projecten en netwerken en opereert daar deskundig in.

Dit is jouw kracht

 1. Analyseren
 2. Samenwerken
 3. Overtuigingskracht
 4. Creativiteit
 5. Oordeelsvorming

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveau: schaal 11
 • Maand­salaris: Min €3.503 – Max. €5.343 (bruto)
 • Dienst­verband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contract­duur: 12 maanden
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Wanneer je interesse hebt in deze functie, solliciteer dan snel! Je kunt je sollicitatie richten aan Astrid Souren. Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan. We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

 • De sollicitatiegesprekken kunnen plaatsvinden via video-bellen.
 • De meeste medewerkers van het RIVM werken momenteel hybride. 

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste (online) gesprek. Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een (online) arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk? 

Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

You may also like...

Reacties gesloten.