Adviseur arbeidsveiligheid gevaarlijke stoffen | 32-36 uur | Bilthoven

Heb je kennis van en ervaring op het gebied van risicoanalyse, procesveiligheid en arbeidsveiligheid en wil je graag werken aan een veilige werk- en leefomgeving? Dan is deze baan als adviseur arbeidsveiligheid gevaarlijke stoffen bij de afdeling Omgevingsveiligheid van het RIVM iets voor jou.

Functie-omschrijving

Het centrum Veiligheid van het RIVM bestaat uit meer dan honderd gedreven mensen die met onderzoek en advies bijdragen aan een veilige en gezonde werk- en leefomgeving. Een ongeval met gevaarlijke stoffen kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ongeval in de chemische industrie of bij vervoer van gevaarlijke stoffen. De circa 25 collega’s van de afdeling Omgevingsveiligheid adviseren overheden en doen onderzoek naar de risico’s die mensen lopen in hun werk door activiteiten met gevaarlijke stoffen. Het gaat dan niet alleen over de technische kant, maar ook over bestuurskundige aspecten en vraagstukken over risicoperceptie.

Doel van de functie

Je doet onderzoek en adviseert overheden over gevaarlijke stoffen, bestaande en nieuwe risico’s, risicovolle situaties en hoe hiermee om te gaan. Je levert daarmee een bijdrage aan het voorkómen van ongevallen en het beperken van mogelijke schade voor werknemers en het milieu. Je draagt bij aan de ontwikkeling van de nieuwe PGS-richtlijnen. Verder beantwoord je vragen over de interpretaties van de richtlijnen en toets je conceptversies. Daarnaast zet je je kennis van risicobeheersing in bij verschillende thema’s zoals het leren van ongevallen, vervoer van gevaarlijke stoffen en een veilige energietransitie. Deze functie is ingeschaald op salarisniveau 11 of 12, afhankelijk van je ervaring.

Werkzaamheden en taken

De belangrijkste werkzaamheden zullen in eerste instantie gericht zijn op:

 

 • Het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van PGS-richtlijnen;
 • Het leveren van een actieve inbreng tijdens de herziening en door het toetsen van eindconcepten;
 • Vertaling van de resultaten van PGS-werkgroepen naar beleidsadviezen;
 • Het uitvoeren van analyses met modellen op het gebied van procesveiligheid;
 • Het meewerken aan onderwerpen zoals transportveiligheid en energietransitie;
 • Het onderhouden en uitbouwen van een relevant netwerk op het vakgebied, en het leggen van verbindingen tussen de betrokken kennispartners.

We staan ervoor open om het precieze werkpakket aan te laten sluiten op jouw achtergrond, ervaring en interesses. Je kunt gevraagd worden te participeren in de responsorganisatie van centrum Veiligheid, die ondersteuning biedt bij grootschalige incidenten met straling, chemische en of biologische agentia.

Uniek aan deze baan

 • Je levert een bijdrage aan de bescherming van mensen tegen de gevolgen van arbeidsongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen;
 • Je voegt vanuit een wetenschappelijke basis kennis toe aan de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS);
 • Je werkt mee aan de regelgeving die direct relevant is voor omgevingsvergunningen;
 • Je bent vanuit deze basis breed inzetbaar op de diverse thema’s op het vakgebied arbeidsveiligheid of omgevingsveiligheid;
 • Je werkt aan producten voor verschillende ministeries in een beleidsmatig dynamisch werkveld.

De zorg voor morgen begint vandaag

Wil jij aan de slag in deze mooie functie? Stuur dan je sollicitatie aan Rolf van den Hoek, afdelingshoofd Omgevingsveiligheid. Heb je eerst nog vragen over deze vacature, dan kun je mailen naar rolf.van.den.hoek@rivm.nl. of bellen met 06-53 75 97 67.

 

Functie-eisen

Wat breng je mee:

Je bent een verbinder met ervaring in het leiden van projecten en programma’s. Je bent proactief en creatief en je houdt ervan om vernieuwende oplossingen te vinden.

 • Je hebt een afgeronde opleiding op academisch niveau, bij voorkeur in een natuurwetenschappelijke of technische richting;
 • Een afgeronde opleiding hogere veiligheidskunde (HVK) en kennis van methoden voor risicoanalyse is een pré en je komt hiermee in aanmerking voor inschaling op salarisniveau 12;
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met het uitvoeren van wetenschappelijk of toegepast onderzoek op minimaal één van de taakgebieden: arbeidsveiligheid, industriële veiligheid of omgevingsveiligheid en je komt hiermee in aanmerking voor inschaling op salarisniveau 12;
 • Je hebt kennis van wet- en regelgeving rond arbeidsveiligheid of proces industrie/technologie;
 • Je hebt goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands en het Engels;
 • Je bent goed in het verkrijgen van overeenstemming door het overbruggen van uiteenlopende inzichten.

Hier ligt je kracht:

 • Je kunt goed plannen en organiseren;
 • Op basis van gedegen analyse vorm je een afgewogen oordeel en je vertaalt dit naar goed leesbare adviezen en rapporten;
 • Je haalt energie uit een goede samenwerking met collega’s binnen en buiten het instituut en je staat daarbij stevig in je schoenen;
 • Je bent creatief en bent in staat zowel te leren van anderen als om jouw kennis en ervaring over te dragen aan je collega’s.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveau: schaal 13
 • Maandsalaris: Min €4.551 – Max. €6.786 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: 12 maanden
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Wanneer je interesse hebt in deze functie, solliciteer dan snel! Je kunt je sollicitatie richten aan Rolf van den Hoek. Goed om te weten: Deze vacature gaat offline na de sluitingsdatum. Wil je hem later nog eens teruglezen, bijvoorbeeld voor je sollicitatiegesprek? Vergeet dan niet om de tekst te downloaden en op te slaan. We zijn benieuwd naar jouw motivatie voor deze functie, en zien een toelichting daarvan dan ook graag terug in je sollicitatiebrief. Daarnaast vragen we om in jouw cv uitvoerig jouw werkzaamheden te omschrijven, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van jouw ervaring.

 • De sollicitatiegesprekken kunnen plaatsvinden via video-bellen.
 • Houd in je agenda rekening met dat de eerste gesprekken plaats zullen vinden op 5 en 6 oktober.
 • De meeste medewerkers van het RIVM werken momenteel hybride.

Het werving- en selectieproces ziet er als volgt uit:

 • Wanneer we een match zien op papier, nodigen we jou uit voor een eerste (online) gesprek. Is dat van beide kanten positief? Dan nemen we contact met je op voor een 2e gesprek.
 • Om een aanvullend beeld van jouw ervaring, kennis en competenties te verkrijgen kan het zijn dat we openbare informatie van je op LinkedIn raadplegen. Desgewenst kun je het profiel afschermen voor personen die geen connectie van je zijn op LinkedIn.
 • Zien we het allebei zitten? Dan sluiten we af met een (online) arbeidsvoorwaardengesprek.
 • Omdat werken bij het RIVM een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zullen we je dan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Ben je al in dienst bij het Rijk? Nieuwe loopbaanstappen binnen de rijksoverheid moedigen we aan. Als je solliciteert als “van-werk-naar-werkkandidaat” of als “herplaatsingskandidaat”, stuur dan een kopie van je aanwijzingsbrief mee. Werk je nu via een uitzend- detacheringsbureau bij de Rijksoverheid, vermeld dit dan in je brief.

Het RIVM zet zich in om medewerkers in dienst te nemen die onder de doelgroep van de Wet banenafspraak vallen. Val je in deze doelgroep en sta je in het doelgroepenregister? Dan nodigen we ook jou uit om te reageren! Meer weten? Klik dan hier! Samen met jou kijken we of en hoe je eventueel invulling kunt geven aan deze functie. Bij het RIVM ben je welkom zoals je bent. Wij zijn ervan overtuigd dat diversiteit in een team de samenwerking en uitkomst sterker maken.

Solliciteren?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

You may also like...

Reacties gesloten.