Adviseur energie-innovatie | 32-36 uur | Utrecht/Den Haag/Roermond

Hebben innovatieve, duurzame energietechnologieën jouw warme belangstelling? Wil je actief bijdragen aan de uitvoering van het Klimaatakkoord? Dat kan. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je het verschil maken als adviseur energie-innovatie. Je kunt in deze belangrijke rol aan de slag met betrokken en enthousiaste collega’s.

Functie-omschrijving

De doelstellingen van het Klimaatakkoord voor de elektriciteitssector, de industrie en de gebouwde omgeving zijn ambitieus. We zetten alles op alles om de CO2-uitstoot in Nederland in 2030 minstens de helft te hebben teruggebracht. Daarbij leggen we veel nadruk op energie-innovatie, bedoeld om systemen, producten en diensten goedkoper en beter inpasbaar te maken. Met evenveel nadruk op innovatieve techniek als op maatschappelijke acceptatie.

Om dit proces te versnellen willen we ons team Energie-innovatie versterken met

meerdere adviseurs op het gebied van waterstof, het energiesysteem, de industrie en de gebouwde omgeving. We hebben vacatures in Utrecht, Den Haag, Zwolle en Roermond.

Je bent iedere dag actief betrokken bij bijzondere innovatieprojecten en werkt samen met de beste specialisten. Afhankelijk van je kennis en interesse ga je bij ons aan de slag met één of meer thema’s.

Met waterstof bijvoorbeeld. Denk aan een systeemrol als opslagmedium voor elektriciteit uit zon en wind. Maar waterstof is ook direct toepasbaar in de industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Daarmee koppelen we markten aan elkaar zoals (offshore) windparken en de chemische industrie. Die waterstof kan gebruiken voor de opwekking van hoge-temperatuurwarmte en als grondstof voor chemicaliën.

Om het elektriciteitssysteem in 2030 volledig duurzaam te maken ontwikkelen we innovatieprogramma’s die de toepassing van offshore-wind versnellen en ecologisch inpasbaar maakt. Flexibilisering/digitalisering van vraag en aanbod is daarbij een belangrijk thema. Ook werken we aan nieuwe thema’s zoals zon op zee.

Binnen thema industrie draag je als adviseur energie-innovatie bij aan kennis over elektrificatie, procesefficiency, nieuwe processen, en het afvangen, gebruiken en opslaan van CO2. Voor de circulaire economie ontwikkelen we nieuwe verdienmodellen en werken we aan opschaling naar industriële schaal.

Als je gaat voor het thema gebouwde omgeving is er een rol voor je weggelegd in de vergaande verduurzaming. De uitdagingen zijn divers. Er is een grote behoefte aan nieuwe processen en diensten gericht op energiebesparing en het onafhankelijk maken van fossiele energie van woningen en gebouwen, buurten en wijken. Je draagt bij aan het uitwerken van de doelen van het Klimaatakkoorddoor maatschappelijke oplossingen in de gebouwde omgeving te formuleren en de energietransitie te versnellen.

Ook is het mogelijk dat je gaat werken in een combinatie van de een of meerdere van de genoemde thema’s.

Als adviseur energie-innovatie werk je mee aan de verduurzaming van Nederland. Je overlegt met bedrijven en kennisinstellingen over hun initiatieven, adviseert marktpartijen over demogelijkheden voor ondersteuning, en beoordeelt subsidieaanvragen. Je zet verschillende kanalen in om je praktijkkennis te verspreiden en zorgt voor de monitoring en effectmeting van projecten.

Jouw competenties maken het verschil. Je bouwt een netwerk op en verdiept je in duurzame technologieën. Je signaleert nieuwe innovatieve toepassingen in Nederland en bouwt je kennis uit naar internationale netwerken. Vanuit je analytisch vermogen en in afstemming met collega’s beoordeel je subsidieaanvragen.

Natuurlijk wil je groeien, en wij vinden jouw ontwikkeling ook zeer belangrijk. We bieden daarom volop ontwikkel- en groeimogelijkheden, zowel op de korte als lange termijn.

In het inwerktraject, de eerste drie maanden, zullen veel van je collega’s je op weg helpen zodat jij zo snel mogelijk thuis voelt. En impact kunt maken in de Nederlandse energietransitie.

Maar daarna gaan we verder. De RVO-academie levert je diverse leerlijnen en standaard (succes)trainingen. En mocht die training die jij zoekt er net niet tussen staan, dan zoeken we verder.

Functie-eisen

 • Je beschikt over een recente, HBO 0f universitaire bèta of bèta-gamma opleiding met affiniteit voor energie-innovatie of klimaat.
 • Een paar jaar werkervaring mag, maar is geen harde eis.
 • In staat projectmatig te werken.
 • Parate technische kennis van procestechnologie, energiesystemen, duurzame energie, waterstof of circulaire economie.
 • Initiëren en onderhouden van contacten met bedrijven en onderzoeksinstellingen.
 • Affiniteit met publieke financiering van innovatieprojecten.
 • Goede communicatieve vaardigheden, ook Engelstalig.

Arbeidsvoorwaarden

 • Salarisniveauschaal: 10
 • Maandsalaris: Min €3.045 – Max. €4.848 (bruto)
 • Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
 • Contractduur: 1 jaar met uitzicht op vast
 • Minimaal aantal uren per week: 32
 • Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Solliciteren?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

You may also like...

Reacties gesloten.