Beleidsadviseur Milieu | 32-36 uur | Nieuwenkerk aan den IJssel

Draag jij graag bij aan een gezonde leefomgeving waar het prettig wonen, werken en recreëren is? Spreekt een dynamische groeigemeente in Randstedelijk gebied met veel groene openbare ruimte je aan? Is het coördineren & regie voeren over alle disciplines van het brede milieuveld een uitdaging die jou goed ligt? Word dan beleidsadviseur Milieu/ Milieucoördinator bij Zuidplas: de gemeente die je laat groeien!

Functie-omschrijving

Zuidplas is een fusiegemeente die bestaat uit de dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. We bestaan pas 13 jaar, en net als een echte tiener groeien we hard. Dat biedt kansen: in je dagelijks werk én voor je carrière. Door onze ligging tussen Rotterdam en Gouda kun je jezelf ook aan grootstedelijke vraagstukken wagen. De regio Midden-Holland waarin we ons bevinden, is eigenlijk een soort Nederland in het klein. Met een interessant speelveld, zowel politiek als geografisch.

Zuidplas groeit de komende jaren flink in inwoneraantal en daarmee ook in het aantal collega’s in de organisatie. We staan voor uitdagende opgaven en passen onze werkwijze aan de vragen vanuit de samenleving aan. Om aan te sluiten op die ontwikkelingen is op interactieve manier een concernplan Zuidplas Groeit! en veranderplan gemaakt, inclusief een nieuwe organisatievisie voor Zuidplas. De organisatieontwikkeling heeft als stip op de horizon de hoofdopgaven: Opgavegericht, Zelforganiserend, Slagvaardig en Wendbaar en is nog in volle gang.

Het team Milieu & Duurzaamheid is één van de teams binnen het Cluster Ruimtelijk Beleid. Dit cluster houdt zich in de meest brede zin bezig met de inrichting van de ruimte in de gemeente Zuidplas. Hierbij zijn naast milieu & duurzaamheid de disciplines ruimtelijke ordening, ruimtelijke kwaliteit, wonen, mobiliteit, economische zaken en integrale strategische advisering vertegenwoordigd. Het cluster levert ondersteuning en advies voor zowel algemene beleidsdoelstellingen en visies van de gemeente Zuidplas als de diverse opgaven, programma’s en projecten binnen de gemeente. Denk hierbij aan de invoering van de Omgevingswet en landschappelijke opgaven tot het unieke Middengebied waar het Vijfde Dorp ontwikkeld wordt. Hierbij wordt onder meer nauw samengewerkt met het cluster Gebiedsontwikkeling & Planeconomie en het cluster Beleid Samenleving waar de maatschappelijke beleidsvelden zijn ondergebracht. Omdat de gemeente groeit, groeit het cluster Ruimtelijk Beleid, nu ca 30 collega’s groot, de komende jaren mee. Dat biedt volop kansen en inspirerend werk voor alle collega’s! Ga jij ervoor om samen met ons een hecht en sterk team te bouwen?

Wat ga je doen als Beleidsadviseur Milieu

Jij bent onze duizendpoot die alles afweet van milieu en leefomgeving. Als milieucoördinator ben je actief als interne en externe adviseur en voer je de regie over het gemeentelijk milieubeleid. Dit betekent dat je ambities van het bestuur uitwerkt in beleid en dat je een rol hebt in de uitvoering. Je adviseert de organisatie over milieuaspecten, bent hierin een klankbord voor je collega’s en bestuurders. De onderwerpen waar jij mee te maken hebt, zijn zeer complex. De wet- en regelgeving heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld. Dit geldt voor alle disciplines waarmee je je bezighoudt waaronder kwaliteit van bodem, water, lucht & geluid. Maar denk ook aan nieuwe ontwikkelingen zoals Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO prestatieladder en CO2 prestatieladder).

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) is voor de gemeente Zuidplas een belangrijke partner bij het ontwikkelen en uitvoeren van regionaal milieubeleid. Je werkt in je rol intensief samen met de ODMH in dagelijkse uitvoering van milieubeleid en handhaving, maar ook spar je met hen over actuele ontwikkelingen, hoe daarop in te spelen en over knelpunten in beleid of praktijk. Soms laat je zaken uitzoeken door specialisten van de ODMH of kaart je zaken aan die moeten worden opgepakt. Een andere keer zorg je ervoor dat beleidsvoorstellen van de ODMH op maat worden gemaakt voor de gemeente Zuidplas. Je komt samen met de ODMH en de regiogemeenten tot oplossingen.

Je signaleert ook zelf belangrijke ontwikkelingen en speelt hierop in. Je informeert en adviseert het college in beleidszaken en in concrete casussen. Zo doet Zuidplas mee aan het Schone Lucht Akkoord en zorg jij er voor dat concrete maatregelen worden voorgesteld en uitgevoerd. Je werkt aan de oplossing van situaties met concrete knelpunten, hinder en klachten.

In Zuidplas werk je niet vanuit een ivoren toren. Je krijgt veelvuldig te maken met signalen uit de maatschappij van bijvoorbeeld burgers en bedrijven. Te denken valt aan milieuklachten, wensen om iets te doen aan overlast, nieuwe initiatieven. In deze afwisselende baan krijg je dus onverwachte vragen op je bord en is er ruimte voor eigen initiatief. Regelmatig pak je ook gezamenlijk zaken op: je werkt in je rol veel samen met de milieucollega’s van ODMH maar bijvoorbeeld ook de Zuidplas collega’s die bezig zijn met verkeer, ruimtelijke ordening, duurzaamheid, juridische zaken en communicatie. Met je collega’s onderzoek je concrete casussen en geeft daarop een passend antwoord.

Wat vragen wij van jou?

De kernwaarden Verbindend, Open, Energiek en Lef spreken je aan. Als medewerker van de gemeente Zuidplas ben je vernieuwend en wil je richting geven aan en meedenken over de veranderingen van morgen en de ontwikkeling waar de organisatie zich in bevindt. Je bent politiek en maatschappelijk betrokken en wil jouw deskundige bijdrage leveren aan een optimale leefomgeving van de inwoners van de gemeente Zuidplas. Je toont eigenaarschap door zelf de regie en verantwoordelijkheid te nemen en bij te dragen aan oplossingen, acties en resultaten

Wat vragen wij van jou?

Je bent uitstekend op de hoogte van de laatste landelijke en regionale ontwikkelingen ten aanzien van milieu en kan hierover deskundig adviseren. Je hebt ervaring met werken in een politiek-bestuurlijke omgeving en samenwerken met een omgevingsdienst, en weet hierin met de nodige sensitiviteit je weg in de te vinden. Je bent gewend om als milieu-generalist met veel onderwerpen tegelijkertijd bezig te zijn en hebt hierbij een planmatige werkhouding. Je bent alert op ontwikkelingen en vertaalt deze in concrete acties voor de gemeentelijke organisatie. Hierbij ligt de nadruk van buiten naar binnen te denken en handelen. Je bent toegankelijk voor collega’s en beweegt natuurlijk tussen de verschillende stakeholders.

Daarnaast beschik je over / ben je:

  • Een relevante HBO/WO opleiding en werk-/denkniveau;
  • 5 jaar ervaring op het gebied van milieu
  • Juridische kennis ten aanzien van milieu wet en regelgeving
  • Vakinhoudelijk kritisch, gericht op samenwerking, in staat constructief en oplossingsgericht het gesprek te voeren;
  • Toekomstgericht in aanpak en visie;
  • In staat snel te schakelen en prioriteiten te stellen;
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden en een open, proactieve houding

Ons aanbod

Afhankelijk van je opleiding en ervaring ontvang je een salaris van maximaal € 5.009 (schaal 10) bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

Je krijgt in eerste instantie een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar met uitzicht op een vast dienstverband. Daarnaast ben je verzekerd van goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een individueel keuze budget (IKB), variabele werktijden en een goede reiskostenregeling. Als eigentijdse werkgever met ons nieuwe moderne gebouw wordt flexwerken ook sterk gefaciliteerd. Je krijgt als gemeenteambtenaar de beschikking over een smartphone en Chromebook en er staan elektrische fietsen klaar voor werkafspraken.

Je werkt samen met betrokken en deskundige collega’s in een organisatie die groeit en uitdagingen biedt in het verder professionaliseren en digitaliseren van de dienstverlening. Naast een uitdagende functie in een plezierige werkomgeving vind je bij Zuidplas voldoende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld via onze eigen Zuidplasacademie. Tot slot werk je met gedreven collega’s, die samen resultaat willen behalen en altijd bereid zijn om anderen te helpen.

Vacaturedetails

Aantal uur: 32-36 uur per week
Salaris: tussen € 3.396,- en de € 5.009,- (schaal 10)
Contract: 1 jaar met uitzicht op vast dienstverband
Reageren is mogelijk tot 30 juni.

Bijzonderheden

Bij indiensttreding in deze functie moet je een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen

Ben jij de collega die we zoeken?

Ben je na het lezen van deze vacature enthousiast geworden? Solliciteer en laat ons weten wie je bent!
We maken graag kennis met je!

Heb je nog vragen over de functie? Neem dan contact op met Ron van Vliet, Clustermanager via (0180) 330 300.

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze Corporate Recruiter, Marcel Bargeman . Hij is telefonisch bereikbaar via 06-22588584. 

You may also like...

Reacties zijn gesloten.