Senior Beleidsadviseur Milieu en Leefomgeving | 36 uur | Den Haag

In een tijd waarin duurzaamheid en een gezonde leefomgeving cruciaal zijn, zoekt het Interprovinciaal Overleg (IPO) een gepassioneerde Senior Beleidsadviseur Milieu en Leefomgeving. Ben jij klaar om je overtuigingskracht en expertise in te zetten voor een groenere toekomst?

Functie-omschrijving

De twaalf provincies van Nederland hebben allemaal hun unieke geschiedenis, cultuur en kenmerken. Hoewel ze verschillend zijn, spelen alle twaalf provincies een cruciale rol bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op regionaal niveau. Denk hierbij aan thema’s zoals water, milieu, wonen, energie, natuur en landbouw. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) is de koepelorganisatie van de twaalf provincies. Als netwerkorganisatie werkt het IPO in het hart van landelijke beleidsontwikkeling en werkt het in alle relevante landelijke netwerken samen met het Rijk, VNG en Unie van Waterschappen en andere partners. Daarbij brengen wij in wat provincies nodig hebben en helpen we provincies bij de ontwikkeling en uitvoering van afspraken.

Dit ga jij doen

Als Senior Beleidsadviseur ben je de motor achter de vormgeving van samenwerking tussen provincies op het gebied van een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. Je leidt initiatieven, vertegenwoordigt provinciale belangen en ontwikkelt strategieën om milieudoelstellingen te behalen.

Jouw focus:

  • Het leiden van de vormgeving van de samenwerking tussen de provincies op het gebied van een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving.
  • De provinciale belangenbehartiging in overleggen met het Rijk en andere samenwerkingspartners. Je adviseert daarnaast je provinciale bestuurders voor de bestuurlijke overleggen met het Rijk.
  • Het ontwikkelen en implementeren van strategieën die de provincies ondersteunen bij het bereiken van doelstellingen op het gebied van een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving. De focus ligt hierbij op het (brede) milieubeleid.
  • Je bent de stem van de provincies in overleggen met het Rijk en andere partners, en draagt bij aan een effectief milieubeleid op nationaal niveau.
  • Het leiden van de ontwikkeling naar een sterker Vergunningverlening, Toezicht en Handhavingsstelsel (VTH-stelsel), essentieel voor een gezonde leefomgeving.
  • Samen met de verantwoordelijke gedeputeerde(n), je programmamanager en de collega’s van public affairs kom je tot lobbyboodschappen en -strategieën.

Binnen het team Ruimte en Leefomgeving verdelen wij de opgaven tussen de adviseurs. Het onderdeel leefomgeving houdt zich bezig met milieubeleid als omgevingsveiligheid, gezonde leefomgeving, duurzaamheid, circulariteit en VTH-beleid. De eerste opgaven waar jij je mee gaat bezighouden zijn ‘een sterk VTH-stelsel’ en ‘Financiële zekerheid’. Een bredere interesse en inzetbaarheid op thema’s binnen Ruimte en Leefomgeving en binnen het IPO is gewenst voor onze nieuwe collega.

Opgave VTH-stelsel

Onder een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving ligt een sterk VTH-stelsel. Daar wordt actief op ingezet door de gezamenlijke provincies. In het rapport van de Commissie Van Aartsen “Om de leefomgeving” is met tien aanbevelingen geadviseerd wat in de uitvoering moet worden verbeterd om tot versterking van het VTH stelsel te komen. In het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel (IBP), waarin we samenwerken met het Rijk, de gemeenten en de omgevingsdiensten, zijn de aanbevelingen uitgewerkt in 6 pijler. Het programma heeft een looptijd van twee jaar en loopt af na de zomer van 2024. De versterking van het VTH stelsel loopt echter langer door dan de looptijd van het IBP. Er komen immers ingrijpende ontwikkelingen op ons af die hoge eisen stellen aan een goed VTH stelsel. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie, de circulaire transitie, maar ook aan kunstmatige intelligentie (AI) en uitdagingen op het gebied van cybersecurity. De provincies blijven zich gezamenlijk inzetten op de versterking van het VTH-stelsel. Jij voert vanuit jouw rol regie en belangenbehartiging op dit thema.

Financiële zekerheidsstelling

Met het in werking treden van de Omgevingswet per 1 januari 2024 moeten de provincies uitvoering geven aan de regeling ‘financiële zekerheid’. De gezamenlijke provincies werken via het IPO samen met Omgevingsdiensten aan een evaluatie van de uitvoering. Jij hebt een leidende rol in deze evaluatie en de provinciale samenwerking en de belangenbehartiging op dit thema.

Dit breng jij mee

  • Academisch werk en denkniveau.
  • Een passie voor het milieu en ruime ervaring in beleidsontwikkeling en advisering op dit gebied.
  • Diepgaande kennis van het milieudomein en -beleid, inclusief relevante wet- en regelgeving.
  • Bewezen leiderschapsvaardigheden en het vermogen om effectief te werken in een politiek-bestuurlijke omgeving.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Het (strategisch) vermogen om complexe ideeën duidelijk over te brengen aan verschillende belanghebbenden.
  • Je bent analytisch, overtuigend in communicatie en durft je uit te spreken.

Dit is wat wij bieden

  • Een uitdagende rol met impact, waarbij je een cruciale bijdrage levert aan een gezondere, veiligere en duurzamere toekomst.
  • Een contract voor één jaar met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd;
  • Een salaris van maximaal € 6.854,94 bruto bij een fulltime dienstverband van 36 uur per week (schaalniveau 13). Inschaling is afhankelijk van kennis en ervaring;
  • Een ABP-pensioen;
  • Een studiebudget van €5000 per vijf jaar;
  • Een keuzebudget van 22,37% bovenop jouw salaris. Dit kan je inzetten voor extra vrije tijd, studie of meer salaris;
  • Een groot en interessant netwerk;
  • Een aantrekkelijke reiskostenregeling;
  • Alle ruimte voor tijd- en plaats onafhankelijk werken, binnen de afspraken van het team.
  • Een schitterende (flexibele) werkplek op loopafstand van het centraal station van Den Haag.

Hoe solliciteer je?

Ben je enthousiast en zie jij jezelf als de overtuigende senior beleidsadviseur die wij zoeken? Dan kijken we uit naar jouw reactie op deze uitdagende functie. We lezen graag terug waarom jij aan de slag wil als senior beleidsadviseur en waarom dit de perfecte functie is voor jou. Wij zien je reactie graag uiterlijk 12 mei 2024 tegemoet via een e-mail naar vacatures@ipo.nl, onder vermelding van ‘Senior Beleidsadviseur M&L’.

Bij wie kun je terecht?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de inhoud van de functie? Dan kun je bellen met Hester Menninga, teammanager, telefoonnummer 06-28901236.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

You may also like...

Reacties zijn gesloten.